Till umu.se
HeadlineImage

Om fakulteten

Den teknisk-naturvetenskapliga fakulteten vid Umeå universitet har drygt 3 300 helårsstudenter, 300 forskarstuderande och en stark forskning. Fakultetens institutioner och tre högskolor samlar forskning och utbildning inom kemi, fysik, biologi, datavetenskap, matematik, teknik, lärarutbildning, arkitektur och design.

Starka forskningsmiljöer

För att bli riktigt konkurrenskraftig krävs fokusering och prioritering. Fakulteten är värd för sju starka forskningsmiljöer vid Umeå universitet: ekosystem i förändring, ljus i naturvetenskap och teknik, miljöns kemi – från molekyl till ekosystem, modellering av levande system, proteiners dynamik, struktur och funktion, solljus som bränsle och växt- och skogsbioteknik.

Självklart finns välrenommerad forskning också inom andra områden, bland annat tillämpad IT, hållbar utveckling och fysik. Den tillämpade forskningen utvecklas i nära samarbete med bland annat skogsindustrin i Norrland, den kemitekniska industrin i Örnsköldsvik och IT-företag som Tieto Enator, IBM och Microsoft.

Utbildning för framtiden

Närhet till forskning, god pedagogik och en avspänd stämning kännetecknar fakultetens utbildningar. Fakulteten har också mångårig erfarenhet av att ge utbildning på andra orter samt online. Fakulteten erbjuder nybörjarprogram för blivande ingenjörer, designers, arkitekter, naturvetare och lärare. Den som vill komplettera sina studier kan bygga på med ett masterprogram.

På Konstnärliga campus invid Umeälven ligger Designhögskolan som tre år i rad rankats som bästa designutbildning i västvärlden av Red Dot Institute. Designhögskolan har också utsetts till framstående utbildningsmiljö i Sverige av Universitetskanslersämbetet och topprankats av tidningen BusinessWeek.

Internationalisering

Över 300 internationella studenter har valt att läsa teknik, naturvetenskap eller design vid Umeå universitet, en stor del av dem kommer från Tyskland och Indien.

Läs mer om teknisk-naturvetenskaplig fakultet:

Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten (svenska)

Faculty of Science and Technology (english)


På gång vid fakulteten

Till kalendariet