"En väldigt rolig tid i mitt liv"

Vårar kan vara lite vemodiga. Ofta har man höga förväntningar inför framtiden och om de inte uppfylls leder det till besvikelser. Speciellt i år känns det kluvet. Jag ska lämna ett nioårigt uppdrag att leda fakulteten och efter midsommar gå tillbaks till att ”bara” vara professor. Leda och leda förresten, lärare/forskare är inte så lätta att leda, det är lite som att försöka valla katter – men så ska det ju vara på ett universitet med hög grad av frihet.

Trombonspelande kemist ny dekan

Mikael Elofsson är teknisk-naturvetenskapliga fakultetens nya dekan och han trivs mycket bra i Umeå. Det var forskarkarriären inom kemi som förde Mikael och familjen till Norrland och här upptäckte han till sin stora glädje att Umeå dessutom är en fantastisk jazzstad och han spelar aktivt i flera band.

35 miljoner kronor till tvärvetenskaplig forskning om växters stressrespons

Forskarna Åsa Strand, Stefan Björklund och Martin Rosvall vid Umeå universitet har beviljats ett femårigt forskningsanslag på 35 miljoner kronor av Stiftelsen för Strategisk Forskning. Projektet är tvärvetenskapligt och handlar om att kartlägga hur växter reagerar på stress, till exempel torka och extrema temperaturer.

Björn och Gary hedersdoktorer vid teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Björn O. Nilsson, biokemist och VD för Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien, och professor Gary Siuzdak, the Scripps Research Institute i La Jolla USA, har utsetts till 2017 års hedersdoktorer vid teknisk-naturvetenskaplig fakultet, Umeå universitet.

Väderförhållanden vid snösmältning har stor betydelse för nordliga sjöar

Tajmingen av olika temperaturdrivna processer under vårvintern har en stor effekt på sjöekosystems funktioner, och därmed vad som avsätts år för år på sjöbottnarna. Vi har underskattat betydelsen av allt som händer i en sjö i samband med snösmältningen och islossningen, skriver Dominique Maier i sin avhandling som hon försvarar vid Umeå universitet fredagen den 15 juni.

Energieffektivt med professor Thomas Olofsson

Energieffektivisering – till vilken nytta? Nog finns det skäl att gilla värme. Nyfikenhet och mod. Energieffektivisering och Tomten. Thomas Olofsson har under två veckor lagt ner sin energi på universitetets Forskarblogg.

Tio år i havets tjänst

Sveriges största webbsajt om havet fyller tio år. Sedan starten år 2007 har den populära webbplatsen havet.nu presenterat nyheter, forskning och fakta om havet. Från alla och för alla. Med Umeås universitet tillsammans med Stockholms universitet som avsändare.

Infektionsutmaningar ­lockar toppforskare till Umeå universitet

Måndag den 19 juni kommer världsledande infektionsforskare till Umeå för att bland annat diskutera förändrade spridningsmönster av infektioner och antibiotikaresistens. Symposiet är det andra i en serie av jubileumssymposier med anledning av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelses 100-års jubileum.

Bygge av ny Arktisk radar för rymdforskning får klartecken

Rymdforskare vid Institutionen för fysik har länge sett fram emot detta besked om ersättningsradarn EISCAT_3D till EISCAT, då man förlorat den tidigare 930 MHz bandbredden totalt till mobiltelefoni.

Interna nyheter och utlysningar

Beslut från fakultetsnämnden 31 maj

Resebidrag från Kempes fond delas ut

Första internationella konferensen om växtspektroskopi på KBC

Fördelning av medel för zoologisk forskning

Fördelning av resebidrag för botanisk forskning

Ny docent i miljökemi

Utlysning: Stipendier från Apotekarsocieteten

Utlysning: L'Oréal-Unesco For Women in Science-priset 2018

Utlysning: Initieringsmedel för att stimulera nydanande forskning inom utbildningsvetenskap

Har du tips på nyheter?

Redaktionen är intresserad av att få reda på spännande saker som är på gång ute på fakultetens institutioner.

Har du tips på nyheter? Kontakta forskningsinformatör Ingrid Söderbergh, 090-786 60 24

Prenumerera på fakultetens nyhetsbrev

Nyhetsbrevet vid teknisk-naturvetenskaplig fakultet utkommer en gång i veckan. Anställda vid fakulteten och andra intresserade är välkomna att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Ange din e-postadress för att prenumerera nyhetsbrevet.

Universitetets nyhetsbrev

Vid universitetet finns andra nyhetsbrev av allmänt intresse för universitetets anställda

Nyhetsbrev vid universitetet