Entusiastisk nobelpristagare besökte Umeå universitet på Luciadagen

En av årets nobelpristagare i kemi, Jaques Dubochet, anlände med tåg (av miljöskäl!) på morgonen i Umeå och besökte under Luciadagen Umeå universitet. Förutom att föreläsa om sin revolutionerande forskning fick han möta media, forskarkollegor och svara på frågor från intresserade skolelver.

Spår av en historisk renskötsel är fortfarande synliga efter 100 år

Nu när julen närmar sig förknippar många renar med de hjälpsamma djuren som drar tomtens släde. Men renar är även djur som har påverkat ekosystemen i Sveriges fjäll och skogar i århundraden. Dessa spår efter en historiska markanvändning har Dagmar Egelkraut använt som experiment i sin avhandling för att förstå vilka processer som leder till förändringar eller stabilitet hos vegetationen.

Varför matte? – Matematiker från Schweiz på Forskarbloggen

David Cohen är universitetslektor på Institutionen för matematik och matematisk statistik sedan fem år tillbaka. Denna vecka har han skrivit på universitetets Forskarblogg. Läs gärna inläggen som är på engelska.

Naturvetenskapliga forskares affärsidéer prisas

Tolv lovande företag har under hösten vässat sina affärsidéer i ny omgång av Startup-programmet på Uminova Innovation i Umeå. Höstens omgång avslutades förra veckan med Startup Demoday, en pitchtävling på Allstar i Umeå. Forskare från fakulteten för teknik och naturvetenskap kammade hem andra och tredje priset.

KIT Framsteg: 5 vetenskapliga skäl att sluta vara rädd för GMO

Ratar du genetiskt modifierad mat – och vet du i så fall varför? Här är fem saker du bör ha koll på för att fatta ett beslut grundat på forskning. Stefan Jansson, professor i cell- och molekylärbiologi vid Umeå universitet, och andra forskare vid svenska lärosäten förklarar mer.

P4 Västerbotten: Nobelpristagaren Dubochet på besök i Umeå

Jacques Dubochet är en av de tre som delade på årets Nobelpris i kemi. Han är nu på besök i Umeå. P4 Västerbotten har träffat honom. Norrsken och lära sig av kollegorna med Umeås kryoelektronmikroskop – det är vad Jacques Dubochet hoppas på när han besöker Umeå. I klippet (4:58 min) berättar han bland annat om hur konstigt det kan bli med stjärnstatus, och så ger han ett tips till dig i skolan.

Interna nyheter och utlysningar

Åsa Boily ny kanslichef

SciLifeLab erbjuder kurser 2018

Testperiod på e-bokspaketet AccessEngineering

Utlysning: VR Konsolideringsbidrag

Översikt - VR utlysningar 2018

Ingen nyhet vald

Har du tips på nyheter?

Redaktionen är intresserad av att få reda på spännande saker som är på gång ute på fakultetens institutioner.

Har du tips på nyheter? Kontakta forskningsinformatör Ingrid Söderbergh, 090-786 60 24

Prenumerera på fakultetens nyhetsbrev

Nyhetsbrevet vid teknisk-naturvetenskaplig fakultet utkommer en gång i veckan. Anställda vid fakulteten och andra intresserade är välkomna att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Ange din e-postadress för att prenumerera nyhetsbrevet.

Universitetets nyhetsbrev

Vid universitetet finns andra nyhetsbrev av allmänt intresse för universitetets anställda

Nyhetsbrev vid universitetet