Välkommen till universitetets Vårpromotion

Lördagen den 19 maj är det dags för Umeå universitets Vårpromotion, då jubeldoktorer, nya doktorer och pristagare firas vid en högtidlig ceremoni i Aula Nordica. Firandet inleds redan på fredagen då pristagarna håller föredrag och pedagogiska samtal.

Stort anslag till forskning om flexiblare ambulanssjukvård

Umeåmatematikern Patrik Rydén och kollegor får nära sex miljoner i anslag från Vinnova och regionförbunden i norr för ett forskningsprojekt som ska skapa förutsättningar för en effektivare och mer jämlik ambulanssjukvård genom att optimera resurserna.

Över 900 barn besökte Levande frågelådan

Det var fullsatt i Aula Nordica när över 900 mellanstadieelever under onsdagen besökte Levande frågelådan vid Umeå universitet. Det blev en fartfylld show med allt från experiment med flytande kväve till en vindtunnel som bjöd på full stormstyrka.

Informativ demo-dag på europeiska CBRNE-centret

Med anledning av Mitt Europa-veckan bjöd Europeiska CBRNE-centret vid Umeå universitet in till en visning och demonstration av ett urval av de aktiviteter som ingår i projektet Safety & Security Test Arena. Mitt Europa är en informationskampanj som genomförs över hela Europa för att uppmärksamma den mängd och mångfald som finns bland EU-projekt.

Darya föreläser om miljögifter i Östersjön på Vårpromotion

Vid vårpromotionen firas även pristagare som får vetenskapliga priser. Kemisten Darya Kupryianchyk får Umeå kommuns vetenskapliga pris till unga forskare inom miljöområdet och håller föredrag under Vårpromotionens förmiddagsprogram.

Svt: Här testar eleverna molnet i säcken

Närmare 1000 mellanstadieelever hade samlats i Aula Nordica på Umeå universitet idag för att få svar av en Levande frågelåda. Förutom att svara på barnens frågor om vetenskap gjorde forskarna olika experiment som fick barnen att jubla högt.

Svt: Hör experternas svar – på elevernas frågor

Närmare tusen elever ställde forskarna och experterna vid Umeå universitet mot väggen idag. Frågorna gällde bland annat universum, farliga djur och om det är kul att bajsa i rymden. I filmklippet kan du höra några av elevernas frågor i Levande frågelådan – och få experternas svar. (2:00 min)

Interna nyheter och utlysningar

Nominera ledamöter till elektrorsförsamling

Sociala medier och politik i USA

Förverkliga en projektidé med hjälp av målmedvetna studenter

Resebidrag från Kempes fond delas ut

Glöm inte! Utlysning FFT för 2019 och framåt

Har du tips på nyheter?

Redaktionen är intresserad av att få reda på spännande saker som är på gång ute på fakultetens institutioner.

Har du tips på nyheter? Kontakta forskningsinformatör Ingrid Söderbergh, 090-786 60 24

Prenumerera på fakultetens nyhetsbrev

Nyhetsbrevet vid teknisk-naturvetenskaplig fakultet utkommer en gång i veckan. Anställda vid fakulteten och andra intresserade är välkomna att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Ange din e-postadress för att prenumerera nyhetsbrevet.

Universitetets nyhetsbrev

Vid universitetet finns andra nyhetsbrev av allmänt intresse för universitetets anställda

Nyhetsbrev vid universitetet