Designhögskolan befäster sin position i topp på världsrankingen

För andra året i rad placerar sig Designhögskolan vid Umeå universitet högst upp på de två största rankingarna över designutbildningar inom produktdesign i världen, Red Dot och iF. Att skolan lyckas befästa sin världsledande position öppnar dörrar för nya samarbeten med globala organisationer och företag, samtidigt ger det en skjuts i studentrekryteringen.

Mekanism som reglerar luktsinnet hos både insekter och människor upptäckt

Samarbete mellan forskare inom naturvetenskap och medicin vid Umeå universitet har lett till upptäckten att nervceller i så skilda arter som insekter och däggdjur använder samma mekanism för att reglera luktkänslighet. Resultaten publiceras i tidskriften PNAS.

Nya rön om proteinet CBP:s roll i genreglering

Forskare från Umeå universitet, Stockholm universitet och The Johns Hopkins University School of Medicine, USA har i en studie i tidskriften Molecular Cell visat hur proteinet CBP påverkar uttrycket av gener genom att interagera med det basala maskineriet som läser av instruktionerna i vår arvsmassa.

Proteinet som hindrar bladlöss från att dricka saft

Forskare från Umeå universitet och Wageningen universitet i Nederländerna har upptäckt ett sätt som växter naturligt använder för att försvara sig mot bladlöss. De kan producera ett protein som hindrar bladlössen från att ta för sig av växtens goda, det vill säga dess ”sockersaft”. Resultaten publiceras i tidskriften the Plant Cell.

H.M. Konung Carl XVI Gustaf besöker Årshögtiden

I år får Årshögtiden vid Umeå universitet finbesök av bland andra H.M. Konung Carl XVI Gustaf som tar emot en 70-årsgåva från universitetet i form av ett arktiskt seminarium. Årshögtiden som inleds på fredagen den 20 oktober består som vanligt av populärvetenskapliga föredrag och under lördagen genomförs en högtidsceremoni med promovering, prisutdelning och professorsinstallation.

Mönster av små molekyler ger nya möjligheter för diagnos av enterisk feber

Genom att mäta små molekyler i blodprover har Elin Näsström hittat specifika mönster för infektionssjukdomen enterisk feber. Den här typen av metabolitmönster har potential att användas vid diagnos av sjukdomen. Elin försvarar sin avhandling vid Umeå universitet den 27 oktober.

Drivmedlen kan bli gröna och trafiken även en del av lösningen

I sin avhandling visar Katarina Åberg hur raffinaderier, genom smarta kombinationer av befintliga och nya processer, kan förses med grön koldioxidneutral råvara för produktion av drivmedel. Det skulle kunna ske på ett både ekonomiskt och resurseffektivt sätt – så effektivt att trafiken skulle kunna bli en del av lösningen i stället för största problemet.

Nya beräkningsmetoder för att förstå dioxiners giftighet

Skillnaderna mellan hur människor och djur påverkas av dioxiner och dioxinlika föreningar är större än vad vi tidigare trott. Detta kan inverka på hur vi i framtiden bedömer deras risker i vår mat. Det visar Malin Larsson i sin avhandling som hon försvarar vid Umeå universitet torsdagen den 19 oktober.

Konferens i astrobiologi – om liv på jorden och ute i universum

Umeå universitet och styrelsen för Sveriges astrobiologiska nätverk, SWAN, anordnar en konferens i astrobiologi 16-17 oktober med en tvärvetenskaplig skara av föreläsare samt företrädare för de flesta stora rymdorganisationer i Sverige. Alla intresserade välkomnas att delta.

CBRNE vid Umeå universitet leder samverkansövning

Den 10-12 oktober är det dags för det andra stora övningstillfället i projektet Safety & Security Test Arena. Under tre dagar kommer yrkesverksam personal från akutsjukvården Västerbotten (ambulans), räddningstjänsten Västerbotten, och Polisregion nord, att sammanföras för övning på Sandö. Europeiska CBRNE-centret vid Umeå universitet leder projektet.

Umeåforskare vetenskaplig rådgivare till Komatsu

Umeåforskaren Martin Servin har utsetts till vetenskaplig rådgivare till Komatsu-koncernen. Uppkopplade smarta maskiner i samspel med människan är i fokus.

Anders Eklund får Svenska Läkaresällskapets pris för medicinteknisk forskning

Vid Medicinteknikdagarna i Västerås den 10 oktober gav Svenska Läkaresällskapet Erna Ebelings pris till Anders Eklund, professor i medicinsk teknik vid Institutionen för strålningsvetenskaper, Umeå universitet, och Centrum för medicinsk teknik och strålningsfysik (CMTS) vid Västerbottens läns landsting.

P4 Västerbotten: Umeå Designhögskola bäst i världen

För andra året i rad rankas Umeå Designhögskola som den främsta designskolan i Europa och Amerika av det prestigefulla Red Dot Award. På Red Dot Awards lista över de 15 bästa universiteten finns ingen annan svensk skola. – Även om vi är geografiskt offside ur vissa perspektiv så är vi i vissa designpraktikers centrum, säger Maria Göransdotter, vice rektor vid Designhögskolan. Lyssna på ett radioinslag (3:13 min)

Interna nyheter och utlysningar

STINT-konferens i Sydafrika

Öppna föreläsningar på Årshögtiden

Beslut från fakultetsnämnden 29 september

Strategiska diskussioner på dagordningen för den nya styrelsen

Två seminarier under temat lika villkor

Visbyprogrammet - stipendiet för utresande svenskar

Utlysning: Stipendier från Apotekarsocieteten

Ingen nyhet vald

Har du tips på nyheter?

Redaktionen är intresserad av att få reda på spännande saker som är på gång ute på fakultetens institutioner.

Har du tips på nyheter? Kontakta forskningsinformatör Ingrid Söderbergh, 090-786 60 24

Prenumerera på fakultetens nyhetsbrev

Nyhetsbrevet vid teknisk-naturvetenskaplig fakultet utkommer en gång i veckan. Anställda vid fakulteten och andra intresserade är välkomna att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Ange din e-postadress för att prenumerera nyhetsbrevet.

Universitetets nyhetsbrev

Vid universitetet finns andra nyhetsbrev av allmänt intresse för universitetets anställda

Nyhetsbrev vid universitetet