Till umu.se

Dagbladet Norge: Da en svenske fikk en rar kål i pastaen, skjedde noe historisk

[2017-07-31] Sigrid Bratlie, seniorrådgiver i Bioteknologirådet, skriver i norska Dagbladet om kål, som inte är en matvara som vanligen skapar någon särskild debatt. På sensommaren i fjol blev det emellertid ståhej när den svenske växtforskaren från Umeå serverade pasta med kål till en journalist från Sveriges Radio, en händelse som blev omtalad i en rad internationella medier. Det var första gången någon officiellt åt genredigrad mat, närmare bestämt kål som hade avlägsnats en del av sitt DNA med den så kallade CRISPR-metoden. Tekniken gör det möjligt att göra små genetiska förändringar som är omöjliga att skilja från de som förekommer naturligt – men som kan få stor betydelse för framtidens matproduktion. Sigrid Bratlie diskuterar frågan vidare i sin text.

Läs nyheten

Redaktör: Ingrid Söderbergh

Adress till nyheten:
http://www.teknat.umu.se/nyhet//.cid284169


Presskontakt

Ingrid Söderbergh, kommunikatör
Kansliet för teknik och naturvetenskap

Besöksadress
Förvaltningshuset, plan 6

Tel:  090-786 60 24

Mobil:  070-60 40 334

Kontaktformulär