P4 Västerbotten: Snart kan vilda renar vandra i våra skogar

[2018-01-09] Det var över hundra år sedan det fanns vilda renar i Sverige, men snart kan de vara tillbaka i våra skogar. – Huvudanledningen är att den här underarten av ren, skogsvildrenen, har minskat kraftigt på global nivå och är nu nere på ungefär 4 000 individer i världen, säger Stig-Olof Holm, universitetslektor på institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap. Han arbetar just nu på en förvaltningsplan för vildren som han hoppas kan vara klar om ett år. Om den sedan godkänns av myndigheterna kan renar börja sättas ut, men det är viktigt att det inte görs för långt norrut. – Det här måste vara en verksamhet som garanterar att det inte blir några olägenheter för tamrenskötseln, det är jätteviktigt. Lyssna på ett radioinslag (1:42 min)

Läs nyheten