HeadlineImage

Levande frågelådan svarar på dina frågor

Hur mycket salt finns det i saltvatten? Hur stor är sannolikheten för en royal straight flush? Absoluta nollpunkten, vad är det? Vad är myror bra för?

Den levande frågelådan är en mycket populär paneldiskussion i universitetsaulan, Aula Nordica, där elever i årskurs 5 ställer frågor inom naturvetenskap. Forskare vid Umeå universitet ger svaren.

Nästa Levande frågelåda arrangeras 22 maj 2019 kl 10-12 i Aula Nordica. Anmäl din klass via länken nedan:

Anmäl klassen till Levande frågelådan

Forskarpanelen:
Forskarpanelen består av sju forskare vid universitetet som är jätteduktiga på att förklara hur saker och ting fungerar. De är experter inom olika ämnesområden.

Stefan Jansson - fysiologisk botanik
Bent Christensen - ekologi, miljö och geovetenskap
Jonatan Klaminder - geovetenskap och ekologi
Patrik Norqvist - fysik
Solomon Tesfalidet - kemi
Ulrik Söderström - tillämpad fysik och elektronik

Hur gör man för att klassen ska få delta?
Samtliga klasser i åk 5 i Västerbotten, Norrbotten och Örnsköldsvik kommun bjuds in via ett brev att delta. Vi besöker de anmälda klasserna och berättar om naturvetenskap och vad en forskare gör på jobbet och så får eleverna information om de frågor som de ska klura ut. Eleverna skickar därefter in sin frågor till oss. Vi väljer sedan ut de frågor som besvaras av forskarpanelen i universitetsaulan. Det kommer även att ges utrymme för några spontana frågor.

För långväga resenärer finns det resebidrag att söka!

Målet – att skapa intresse för naturvetenskap
Den levande frågelådan arrangerades  för första gången i Umeå år 2005. Frågelådan är en gemensam satsning av de naturvetenskapliga fakulteteterna vid universiteteten i Göteborg, Linköping, Lund, Stockholm, Umeå och Uppsala samt Vetenskapsrådet.
Genom att ge uppskattning för barnens nyfikenhet och stimulera deras kreativitet vill vi skapa ett intresse för för naturvetenskap bland de elever och lärare som deltar.

I fokus

Svindlande frågor när sjätteklassare utmanade forskarna

Hur fastnar hårfärgen när man färgar håret? Hur mycket bajsar en elefant och kan det bli en tsunami i Sverige? Frågorna spretar åt alla håll – och frågelådans panel är sällan svarslösa. Läs artikeln


Kontaktinformation

Lennart Johansson

Besöksadress
Kansliet för teknik och naturvetenskap, Förvaltningshuset, plan 6

Tel:  090-786 64 78

Kontaktformulär

Läs mer om Levande frågelådan

Vill du veta mer om Levande frågelådan? Läs mer i broschyren, där du också finner en karta och tips på fler saker att göra när klassen besöker universitetet.

Broschyr om Levande frågelådan

I fokus

"Coolt" med frysta rosor och cocacolabubblor

"Coolt" med frysta rosor och cocacolabubblor

Det var coolt att det klirrade som av krossat glas när rosen som djupfrystes i flytande kväve slogs i tusen bitar, tycker sjätteklassaren Oliver Johansson från Husum. Tillsammans med drygt 800 jämnåri... Läs artikeln

Relaterad information

Utbildning