Till umu.se

Välkommen till LEVANDE FRÅGELÅDA 2018 – anmälan senast 26/2!

Vi inbjuder era elever i årskurs 5 att ställa frågor till forskare inom teknik, naturvetenskap och medicin. Längst ner på denna sida finns ett anmälningsformulär till Levande Frågelådan vårterminen 2018.

På universitet runt om i Sverige har vi under flera år anordnat möten mellan grundskoleelever och forskare i naturvetenskap. Tanken är att låta elever i årskurs 5 under en förmiddag få möta forskare som representerar olika ämnesområden inom teknik/naturvetenskap och medicin för att då få svar på sina frågor. Efter frågelådan som tar ca 1,5 timme bjuder vi på fika. Vi har svårt att ordna med de studiebesök som efterfrågas, men vi gör vårt bästa!

Även i år gäller inbjudan huvudsakligen åk 5, eftersom vi i likhet med andra arrangörer av Levande Frågelådan anpassar oss efter målgruppens utveckling. Det finns dock fortfarande möjlighet att skicka 6e klass för skolor där de som gick 5e klass i fjol och av någon anledning missade tillfället – har ni en blandad 4 – 6a gäller inbjudan givetvis samtliga!

Vi hjälper er med era resekostnader enligt en schablon. Fråga gärna om detta!

Tid: 16:e maj 2018 kl 10.00–12.00.

Plats: Aula Nordica, Umeå universitet

Hur:

  • Anmäl intresse att delta genom att fylla i formuläret nedan eller eposta er anmälan till Lennart Johansson så snart som möjligt eller senast den 26:e februari 2016. Dock gärna så snart som möjligt! Blir det många anmälningar gör vi urval av vilka som får komma enligt principen ”först till kvarn…”
  • Vi kontaktar och avtalar en tid med er när vi besöker er skola och klass för att berätta mer för både lärare och elever om teknik/naturvetenskap, hur det hela kommer att gå till och vilka som deltar. Det här besöket tar cirka 40-60 minuter. Jag hoppas kunna besöka många skolor även detta år!
  • Eleverna skickar in sina frågor (det bästa är om ni kan samla ihop frågorna från er klass och maila/skicka dem till oss i en bunt). För att just era frågor skall kunna komma med – skicka in dem innan 23:e mars, oavsett om jag hunnit besöka er eller inte! Ni kan komplettera i efterhand om ni behöver!
  • Vi kommer sedan att välja ut frågor som besvaras av forskarpanelen i universitetsaulan. Det kommer även att ges utrymme för spontana frågor. Urvalet av frågor kommer att ske dels efter hur många som ställt samma eller liknande frågor, dels utifrån forskarnas ämnesområden.

Exempel på frågor från tidigare ”Frågelådor”:

  • Hur fungerar lim?
  • Kan människan åka till Mars?
  • Hur kan man spå vädret?
  • Varför blir pupillerna små när det är ljust?
  • Är grisar smarta?

Välkomna in med er anmälan!


Kontaktinformation

Lennart Johansson
Skolsamverkan

Tel:  090-786 64 78

Kontaktformulär